perjantai 6. toukokuuta 2011

Ruoka ja juoma

Yleisesti: Todella monipuolista. Oppaissa puhuttiin pelkästä riisistä ja kalasta, mutta me saatiin sen lisäksi paljon muutakin. Tykkäsin kovasti paikallisista jutuista, mutta länsimaiset pizzat toivat kolmannella viikolla ihanaa vaihtelua. Hiilari-kammoisille en suosittele; aamiainen vaaleaa höttöpatonkia, lounaalla ja päivällisellä paljon riisiä/makaroonia. Lisukkeiden keskelle on kootti pieni määrä lihaa/kalaa ja muutamia kasviksia. Usein on myös kastiketta ja sipulia käytetään paljon. Mausteilta ei myöskään voi välttyä. Lonely Planet ja Tapio totesivat: "Kuori, kypsennä tai unohda". Hyvä neuvo

 
Salaattia sai harvoin, mutta hyvää se oli! Huom. kastike myös tässä.
Ruokailu: Puhun nyt omasta kokemuksesta, en tiedä onko yleisesti näin. Ruokaa tarjotaan/on saatavilla kolmesti päivässä; aamiainen, lounas ja päivällinen. Meille tarjoiltiin silloin, kun saatiin patongit leiriin tai kun ruoka oli valmista, eli hiukan myöhään.

Ruokailu on yhteinen tilanne ja aamupalaa lukuun ottamatta syötiin yhteiseltä astialta. Itsekäytin lusikkaa, jotkut söivät käsin. Ja siihen ysteiselle ruoka-astialle mentiin vain oikealla kädellä. Vasen on joko sievästi sylissä tai toimii leipäpalan pidikkeenä, mutta sillä ei syödä (syy: vasen käsi toimii vessapaperin korvikkeena).

Oltiin avuliaita.
Rufisquen partiokeskuksen keittiö + keittäjä
Aamupalaa Mborossa
Yhteinen ruokailu.

annostelua


Juomat: Bissap-mehu (hibiskuksen kukista), buyi-mehu (apinanleipäpuun hedelmistä) ja senegalilainen tee olivat mulle uusia kokemuksia. Jotkut ihastuivat touba-kahviin, itse en välittänyt maistaa. Inkivääri-mehu oli pahaa, enkä tykännyt buyistakaan. Bissap sen sijaan on muun uusi rakkaus ja niitä kukkia tuli rinkassa kotiin. Ties vaikka itse onnistuisin valmistamaan.Pikakahvi (Nescafé) on se, mikä aloittaa aamun. Maitoa saa jauheena, limuja löytyy kaupoista.

 Alkoholia myydään länsimaisissa kaupoissa (=huoltamot) ja erikseen alkoholia myyvissä kaupoissa/kioskeissa, ihan kaikkialta ei saa. Flag ja Gazelle ovat tunnetuimmat/suosituimmat oluet, 0,6l hinta n. 700 CFA (reilun euron). Baareista ja ravintoloista on myös mahdollista ostaa alkoholia: olutta, viinejä ja drinkkejä. Drinkkien hinnat olivat 4000 CFA:sta ylöspäin (> 6€)



Vasemmalla: kuivattua hibiskusta   Oikealla: apinanleipäpuun hdelmiä
Minttua, bissap-mehun mauste

hibiskuksia uutetaan


Bissap-mehua, sai myös ravintolasta


Coca-Cola pelasti toisinaan


Hedelmälihaa sisältävää tölkkimehua, namia!

Café Touba, 50 CFA (mistä vain)
Alkoholi-putiikki


Länsimainen ruoka: Hotellit, hostellit ja lähinnä ranskalaiset ravitsemus-ketjut tarjoavat kaikille tuttuja pizzoja ja purilaisia ihan sopuhintaan. Paras hintalaatusuhde oli erään lafkan "Royal Burger", johon kuului hamppari (sämpylän välissä pihvi, salaattia, kastiketta, kananmunaa) ja ranskikset hintaan 1800 CFA (n. 3€). Anoos oli iso ja hyvä ja pelasti nälkäisen matkaajan.
Turisteillle/varakkaille suunnatuissa paikoissa saa automaattisesti oman annoksen, mutta porukka-annoksia on usein listalla myös.

Fun fact: En tiedän miten yleistä muualla, mutta näillä on tapana laittaa ranskalaiset hampurilaisen sisälle. Älä ylläty.
Jäätelöä sai - Suomen hinnoissa. Kuumottavan bussimatkan pelastus.

Hamppari.
Paketoitu hamppari ja lihapiirakka

Riisiä ja kanaa - länkkäri tyyliin
Reissun ensimmäinen pizza!

N'Ice Cream, Dakar. Täydellinen jätskibaari! Kiitos Lonely Planetin suositukselle.

N'Ice Cream ja sen useampi kymmenen makua. Hinnat naurettavan halpoja.


Vegeily: Hedelmiä on paljon ja joka paikassa. Hinnat ovat halpoja, paikallisille naurettavan halpoja. Toubabeina meiltä pyydettiin banaanista 200 CFA, jossain vaiheessa riitti 75 CFA, mutta paikalliselle tod. näk. vielä vähemmän. Mansikoita on harmikseni löytänyt, mutta lähes kaikkea muuta oli tarjolla. Syötyä tuli muutamaa erilaista melonia, papaijaa, cola-pähkinöitä, kolmeen eri tapaan valmistettuja maapähkinöitä, mangoa, banaaneja, appelsiineja, omenoita, ananasta...

Meillä oli leirillä mukana kasvissyöjiä, mutta vegaani ei kyllä pärjää. Ja kasvisversio oli tosiaan muuten sama ruoka, mutta liha jätettiin pois. Mikäli olet ääriaatteellinen kasvissyöjä, en paikkaa suosittele.

Hedelmä X. Poimi puusta ja syö, luota makuaistiisi.
Välipala-meloni


Ravintolat: Taso vaihtelee suuresti, erityisesti paikallisten ja kansainvälisten lafkojen välillä. Katukojussa, joka oli kyhätty kasaan erinäisistä materiaaleista sai annoksen 700 CFA:lla. Pintaliito-mestassa ateria saattoi olla 10 000 CFA:a
Yoffista löytyy. Ulkokuori...
...ja sama sisältä. Söin sittenkin kerran käsin!

Ravintola N'Gorissa
Ja ylläolevan lafkan annos. Jumalainen kastike <3

Vappua juhlittiin onnistuneesti Le Patiossa. Skumppalasi 5000 CFA.


Katukoju ruokaa, 700 CFA/annos



 Kysymyksiä? Mielelläni vastailen, mikäli kykenen. Alla tosiaan vain kolmen viikon päivittäinen empiirinen tutkimus, ei mikään vuosia kattava tutustuminen :D


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää aivan ihanalta! Kaikki näyttää vielä niin ruskeiltakin et toivottavast tää suomenki kesä alkais nopeesti niin pääsis itekin aurinkoon. Oon varsinainen ruokafriikki ja kaikki näyttää syötävän hyvältä. tosin välitän aika paljon hygieniasta et en tiiä suostuisinko syödä yhteisiltä vadeilta. Ihana blogi sulla!

Caro kirjoitti...

Anonyymi: Mikli tosiaan haluaa kaikki pöpöt välttää niin kannattaa itse pestä astiansa :D Partiolaisilla sentään on yleinen hygieniakäsitys aika hyvin hanskassa ja niitä astioita oikeasti tiskattiin, en sitten muusta kansasta olisi ihan niin varma.

Meidän ea-vastaava oli myös koko ajan valvomassa käsidesin käyttöä :D Jos syö käsin pitää vielä tarkemmin pitää huolta. Maalaisjärjellä pärjäsi silti (:

Ja kiitos kehuista :))