keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Pääsykoe pt. 1

Heipsan!

Just tulin Jyväskylästä kotiin. Koko päivän matkannu pitkin raiteita ja laitureita kolmen tunnin kokeen takia! 10h junassa on yllättävän tylsää, varsinkin, kun olen kieltänyt itseltäni kaiken ei-opiskeluun-liittyvän lukemisen. Hakukohteena kaikkiin yliopistoihin on siis Englantilainen filologia (=kieli ja kulttuuri).

Anyhow, aamulla matka alkoi Salon rautatieasemalta muutaman minuutin myöhässä kohti Turkua. Puolentunnin odottelun jälkeen parin tunnin matka Tampereelle ja toinen samanmoinen Jyväskylään. Kiitos googlemapsin streetviewn mulla ei ollut mitään ongelmia löytää tietä Seminaarimäelle, Jyväskylän yliopiston C1 saliin. Kokeen oli määrä alkaa klo 15 ja olin kiitos VR:n paikalla jo 14:15. Rakennuksen aula oli täynnä hiukan eksyneen ja hämmentyneen näköisiä nuoria ja itse yhtä hämmentyneenä istuin portaille selailemaan muistiinpanojani. (Kaikki istumapaikat oli siinä vaiheessa jo viety.) Kolmelta aula olikin jo tupaten täynnä ja oman (huonon) arvioini mukaan varmaan pari sataa hakijaa.

Ovien auettua saatiin yleisohjeita ennen luentosaliin menoa; kännykät kiinni, laukut ja takit salin eteen, vain eväät, kirjoitusvälineet ja henkkarit mukaan.Ihan perushuttua yo-kirjoituksista selvinneille. Ainoa jännittävä asia oli kirjoitusalusta. Jokainen hakija sai salin edestä mukaansa puisen levyn, joka toimitti pöydän virkaa. Se sitten asetettiin omille polville ja tadaa! kirjoittaminen voi alkaa. Olo tuntui aluksi todella hölmöltä ja kömpelöltä sen laudan kanssa, mutta ratkaisu oli yllättävän toimiva.

Koe aikaa oli kolme tuntia ja tehtäviä yksi. Kirjoita essee aiheesta (kehnosti kääntäen): Englannin kielen todennäköinen tulevaisuus Suomessa. Tekstissä tulee käsitellä valintakokeeseen luettuja tekstejä, sekä pohtia omia näkökantoja. 420-480 sanaa. Well, how about that...

Sanamäärä meni mulla yli kaikkien rajojen vähän liiankin kiitettävästi. Jouduin sitten yliviivaamaan muutaman lisähuomion ja "laskentatavasta riippuen" sanamääräksi kirjoitin 478. Eihän "the" tai "a" tai "an" ole sana... Tekstiä kirjoitin reilut pari tuntia, joista n. 1,5 tuntia meni suunnitteluun.

Tulokset tulevat Jyväskylän yliopistosta viimeistään 19.7. mennessä, eli siihen asti ei voi muuta kuin pyöritellä peukaloita. En kyllä yhtään tiedä mitä teen, jos satun pääsemään joka paikkaan (not likely). Helpompaa olisi, jos vain yksi paikka aukeaisi, niin ei tarvitsisi suorittaa niin paljon valintoja. En kuitenkaan hakenut mihinkään, mihin en haluaisi. Esim. Helsingin yliopistoon en edes hakenut, kun pääkaupunkiseutu ei oikein viehätä.

Kuvia ei reissusta ole kun armollisesti lainasin kameraa siskolle, jolla oli luokkaretki Korkeasaareen (((:  Katsotaan, jos vaikka saisin niitäkin kuvia tänne!


Seuraavana vuorossa: Tampereen yliopisto, 30.5.

5 kommenttia:

Juhani kirjoitti...

Haitko Turkuun myös?

Itellä meni käännös kehnoiten aikanaan, mut ne muut osa-alueet sit pelasti :)

Caro kirjoitti...

Hain juu, ihan ykkös kohde itseasiassa :) Kauheen erilaisilta tuntuu saman aineen eriyliopistojen kokeet. Jyväskylässä oli tosiaan essee, Tampereella ilmeisesti monivalintaa ja Turussa jokin kombinaatio näistä? :D

Juhani kirjoitti...

No en tiedä tarkkaan mikä se nykyisin on Turussa. Silloin kun ite hain, oli kielitiedeosio, käännös ja sit vielä romaaniessee. Nykyään taitaa olla novelleja ja artikkeleita ton romaanin tilalla - jos oikein muistan.

Caro kirjoitti...

Joka tavalla laajin pääsykoemateriaali Turkuun ainakin on. Just novelleja, kirja kielitieteestä ja kääntämiseen yms. liittyviä artikkeleita. Plus edellytetään lukion oppimäärän kieliopin osaamista...

Miltä on opiskelu tuntunut? Hyviä huonoja puolia? Kannattaako ollenkaan tulla (mikäli pääsen sisään)? :D

Juhani kirjoitti...

Eri laitoksilla on eri painotukset, siis kaupunkien välillä. Mitä oon Helsingistä kuullu, esim., niin siellä paino on hieman historiallisessa. Turussa taasen on paljon diskurssianalyysiä jne. Mutta kunhan hoksaa, että kyseessä ei oo vaan englannin kielen opettelua, vaan englanniksi opiskelua: kirjallisuutta, kulttuurihistoriaa, kielihistoriaa, kielitiedettä jne. Kaikkia noita tietysti englanninkielisestä maailmasta. Mun mielestä tosi jees paikka, ja samanhenkisiäkin löytynee.

Laaja-alainen tutkinto, mut toisaalta ei ehkä sellasta selkeetä ammattia tuu, ellei suorita opettajanpätevyyttä. Puolueellista tai ei, mutta kyllä mä Turun valitsisin näistä vaihtoehdoista.