Hei moi!
Koska hauskanpito ilman matematiikka (=opiskelua) on teeskentelyä, ajattelin aloittaa viikonlopun esittelemällä, mitä minä oikeastaan teen täällä.
Fleming Collegella ja Turun AMKilla on jonkin asteinen yhteistyö-systeemi, eli koululla on kiintiö siitä, miten monta vaihto-opiskelijaa vuosittain vaihtaa paikkoja Suomen ja Kanadan välillä. Huijasin hiukan, ja hain tähän liiketalouden vaihtopaikkaan, koska restonomien hyvinvointipalvelualalla ei ollut yhteistyökoulua Ontariossa. Liiketalous on kuitenkin osa mun opiskeluita myös Suomessa, joten koulutuspäälikön ja kv-assistentin siunauksella sain luvan opiskella "vain" bisnestä tämän syksyn.
Fleming Collegessa kaikki business-puolen vaihtarit on ilmeisesti laitettu "International Trade" koulutusohjelman alle, ja samassa pinossa olen minäkin, vaikka muistaakseni hain alunperin Business Administrationiin. En ottanut sen enempää selvää näiden koulutsohjelmien eroista, koska homma sujuu ja opetus on mielenkiintoista.
Syksyn aikana suoritettavat kurssit on ajateltu niin, että osallistun kolmannen vuoden opiskelijoiden kanssa samoille tunneille. Int.Trade ei ole siis ole pelkästään vaihto-opiskelijoita koottu ryhmä, vaan suurimmaksi osaksi perus kanadalaisia. (Vaihtarit laitetaan todennäköisesti samaan porukkaan siksi, että saadaan mahdollisimman kansainvälinen ympäristö myös kanadalaisille. Näin luulen.)
Mulla oli kuitenkin mahdollisuus vaihtaa muutamia kursseja, joiden ajattelin paremmin soveltuvan mulle (ja AMKille), joten olen osittain tekemisissä myös toisen vuoden opiskelijoiden kanssa. Sitten taas samoille kursseille osallistuu myös opiskelijoita, jotka ovat saaneet jo tutkintonsa suoritettua, mutta haluavat opiskella lisää, joten oikeastaan opiskelutaustalla ei tunnu niin olevan väliä. Kunhan on kouluwsa kirjoilla ja kurssit kiinnsotavat ja mahtuvat lukujärjestykseen, niin homma toimii. Tai sitten vaiho-opiskelijana mulla vain on helpompaa. (Taisin joskus aikaisemmin kertoa, että käytännössä vain marssin meidän koordinaattorin toimistoon ja sanoin haluavani pois kurssilta X ja sisään kurssille Y. Klik, klik ja homma oli sillä selvä.)
Mulla on 5 kurssia tänä syksynä: International Business, French I, Management Essentials, Global Political Economy ja International Marketing.
Kurssit on tosi erilaisia, ja mulla on joka kurssilla eri opettaja. Kaikki business- tunnit tukee kuitenkin toisiaan ihan sairaan hyvin, ja ainoastaan ranskan alkeet erottuu joukosta. Suosikkina on ainakin tällä hetkellä GPE (global political economy), jolla lähinnä käsitellään maailman kriisejä ja kulttuurien monimuotoisuutta ja sitä, miten ne kaikki johtuu rahasta/öljystä/amerikkalaisista/toisesta maailman sodasta. Kirjoja piti ostaa kolme; ranskan kirja hintaan $146,45, johtamisopas $153,25 ja GPE-kirja $17. Tähän päälle vielä yksi verkko-opiskelu business-simulaatio hintaan $48,85. Yhteenlaskettu summa veroineen on piirun verran alle $400, eli n. 290€. Onneksi on opintotuki.

International Business kurssilla me periaatteessa pyöritetään kansainvälistä firmaa. Käytössä on Glo-Bus niminen verkko-simulaatio, jossa meidän kurssilaiset on jaettu 4 henkilön joukkueisiin, ja kilpaillaan ikään kuin toisiamme vastaan. Simulaatio on aivan käsittämättömän laaja ja kattava ja siinä on miljoona numeroa ja nappulaa. Saadaan tehdä minkälaisia muutoksia tahansa meidän firmaan, ja tulokset lasketaan viikoittain. Homman pointtina on tietysti kasvattaa tulosta ja olla sijoittajille mieleen, pitää henkilöstö tyytyväisinä ja olla ylipäätään kannattava yhtiö.
Vähän pelottaa, mitä tästä mahtaa tulla, mutta onneksi ei tarvitse tehdä hommia yksin. Päätösten tekemisen lisäksi hommaan kuuluuvat kokouspöytäkirjat, yhtiön (eli joukkueen) säännöt ja me ajateltiin väsätä vielä oma logo! Olen kyllä aivan varma, että tähän menee enemmän kuin suunnitellut 45 tuntia.
Ranska on helppoa ja kivaa ja tuo vähän vaihtelua ainaiseen englantiin. Välillä tuntuu, että pää on aivan täynnä kaikkia uusia hassuja sanoja, ja varsinkin liiketalous-sanastoa. Ranskan tunneilla saa vähän rentoutua vieraskielisten tervehdysten parissa, ja on ihanan leppoisaa opetella numeroita 1-20. Ainoa asia mkä harmittaa, on tän kurssin kirjan hinta (~$150), varsinkin, kun opiskelen vain yhden kurssin. Kirjan kanssa pärjäisi viiden kurssin läpi, joten ehkä vain otan kirjan kotiin ja teen itsestäni omatoimisen ranskan opiskelijan. Koulun kirjakauppa tuskin ostaa opusta takaisin, koska kirjan mukana tulee pääsy tietylle netti-sivulle, jossa on lisää tehtäviä ja muita härpäkkeitä.
Kurssilla meitä on vain noin 10 opiskelijaa, josita 3 (minä + 2) ollaan vaihtareita/muualta maailmasta. Loput on kanadalaisia, jotka on opiskelleet ranskaa pakollisena vain minimimäärän aiemmin koulussa.
Management Essentials on käytännössä esimiestaitojen opiskelua. Tällä kurssilla on ainakin tähän mennessä ollut eniten tehtäviä, ja vielä laajoja sellaisia. Kirja maksoi miljoonia, mutta uskon sen olevan hyödyksi myös myöhemmin. Jos ei muuten niin voin varmaan referoida sitä johonkin AMKin tehtävään. Kurssi on vasta alussa, mutta ollaan opiskeltu päätöksenteko-prosessia, esimiestaitojen osa-alueita ja johtamistyyppejä. Tehdään myös jonkin verran analyysejä omista taidoista/ominaisuuksista.

GLobal Political Economy on mun suosikki. Meillä on mahtava kirja luettavana kurssilla, ja käydään viikoittain läpi maailmalla sattuneita asioita. Viime tunnilla nostettiin esille mm. ampuminen Washingtonissa, Syyrian muuttuva tilanne ja Costa Concordian nsotaminen pystyasentoon Italiassa. Voisin olla tällä kurssilla 10 tuntia viikossa. On ihan mahtavaa seurata uutisia ja kuulla miten ne vaikuttavat mihinkin tilanteeseen. Meidän opettajalla on myös melko vahvoja mielipiteitä siitä, miten YK on aivan turha kapistus, ja on täysin II maailman sodan voittaja-maiden vallassa. Übermielenkiintoista! (Tehdän Niinan kanssa tälle kurssille esitelmä siitä, kuka hallitsee/omistaa arktiset alueet!

Ja viimeisenä kurssina: International Marketing, eli kansainvälinen markkinointi. Tähän mennessä kurssi on ollut tosi helppo, riittää kun kuuntelee opettajaa ja on mielipiteitä. En oiekin vielä tiedä, miten osallistumista tai osaamista tällä kurssilla testataan, mutta kai sekin selviää vielä joskus. Edelleisellä tunnilla katsottiin elokuvaa siitä ,miten bisnestä hoidetaan Intiassa. Ei sinäänsä mikään maailmaa mullsitava elokuva, mutta ihan viihdyttävä.
Opetajja on alkuaan italialainen ja pitää tarkasti huolen siitä, että kurssille osallistuvat tutustuvat toisiinsa kunnolla. Mä ja Niina ei saada ikinä olla samassa porukassa, koska meidän pitää opettajan mukaan tutustua muihin. Myös meksikolaiset hajautetaan niin paljon kuin mahdollista.

"Ylimääräisenä" kurssina osallistun kansainvälisten opiskelijoiden infotunneille, joissa käsitellään opiseklua Kanadassa, kanadalaisia, työllistymistä Kanadassa ja muita opiskeluun/työelämään/Kanadaan liittyvää Kv-ihmiset on olleet tosi mukavia ja avuliaita, en kuitenkaan usko että tulen olmaan kovinkaan paljoa tekemisissä heidän kanssa. Olen kuitenkin täällä vain neljä kuukautta, enkä ole nyt heti etsimässä työpaikkaa mistään läheltä. Kanadan kulttuuri -tunti oli jotenkin todella turha, kaikki asiat olivat jo selvillä enkä oppinut mitään uutta. Joo, talvella tulee kylmä ja lunta ja pitää olla lämmin takki. Intialaisille tämä saattaa olla uutta, mutta näin suomalaisena Kanadaan on tosi helppo asettua. Hyvänä uutisena voitin $10 lahjakortin koulun kirjakauppaan, kun osasin nimetä powerpoint-diassa olevat kanadalaiset asiat (majava, ratsupoliisi, jääkiekko, poutine, kanadan-lippu, vaahterasiirappi ja pekoni).

Collegessa on joka tapauksessa mahtavaa. Yllättävän nopeasti tottui opetukseen vieraalla kielellä, ja varsinkin markkinointi-kurssin opettaja varmistaa aina, että myös vaihtarit ymmärtävät kaiken. Olen hirveän tyytyväinen mun kursseihin, vaikka se Business-kurssin simulaatio hiukan hirvittääkin. Meillä on tunneilla tosi hyviä tyyppejä ja kaikki tuntuvat olevan tosi kivoja ja kohteliaita ja mukavia :)
Jos opiskelun kustnanukset eivät olisi yli 6000€ vuodessa niin sitä voisi ihan ajatela opiskelevansa täällä!