keskiviikko 9. tammikuuta 2013

RollRoll


Ta-ta-ta-daa! I made sushi!


Hassusta päähänpistosta ja mieltymyksestä näihin kääryleisiin tein sitten elämäni päätöksen ja hankin yllänäkyvän setin. Kympillä lähti (Stockan delistä), ja paketin lisäksi tarvitset vain maku täytteet (kala, kasvikset, tuorejuusto...). Ollakseen niin mielenkiintoinen ruoka oli maki-rullien tekeminen naurettavan helppoa, koska onnistuin!


Paketin selkämyksessä on semi-kivat kuvalliset ohjeet, ja kirjallinen suomenkielinen lappu löytyy tykötarpeiden seasta. Maalaisjärjen käyttö on myös suositeltavaa.


Paketti sisältää siis kaikessa kokonaisuudessaan 1 x bambumatto, 4 x Nori (tms.) -levy (leväääää!), 2 x sushi-riisipussi, 2 x soija-kastike, 1 x riisiviinietikka-annospussi, 2 x wasabi asia, 2 x syömäpuikot.


Kaikessa yksinkertaisuudessaan rullien tekeminen menee näin: keitä riisi, valuta, levitä, täytä, rullaa (tyyli vapaa), leikkaa, tarjoile, syö. Easy?


Sushi-riisiä saa useimmista kaupoista varmaankin ihan irrallisena, mutta tämän pakkauksen riisit oli pakattu "keittopusseihin" tai miksikäs niitä nyt kutsuisi. Riisit siis keitetään pusseissa, ja pussit roskistetaan vasta keittämisen jälkeen. Sen jälkeen riisit vielä valutetaan hyvin (muista hankkia siivilä, ei lävikkö!) ja riisiviinietikka sekoitetaan niihin.


Tämän jälkeen esiin kaivetaan bambumatto (levitä laikkuulaudalle, jos et ole varma miten paljon onnistut muuten sotkemaan pöytää), jonka päälle laitetaan Nori-levy. Siihen sitten riisiä sopivasti, ja pakkauksen ohjeen mukainen 1,5 cm (right) loppupäätä levyä jätetään riisittämättä.


Täytä makusi mukaan! Ohjeita löytynee mistä vaan, mutta kai sinne väliin voi laittaa vaikka kanelitangon, jos maistuu. Meillä oli perinteisesti lohta (kyllä, raakana), kurkkua (raakana) ja porkkanaa (raakaruokavallankumous!).


Let's roll!


 Läskiksihän se ensimmäinen meni, tai oikeastaan lituskaksi. En siis ole ihan maailman mahtavin rullaaja.


Noh, pienellä parantelulla ja puristelulla siitä saatiin putkilon muotoinen. 


Täyttämisessäkin on vielä parantamisen varaa. Riisit menee kyllä aika hyvin taputtelemalla tiiviiksi kasaksi just sinne, mihin haluat. No worries.


Leikkaaminenkin oli aluksi haasteellista, mutta kehitys näkyi heti! Älä paina, vaan sahaa. Ja hanki terävä veitsi. Ja kasta sitä aina välillä veteen, niin liukuu mukavammin. Elämäni ensimmäiset lohi-makit yllä, Esikoinen vähän runnotusti oikealla ja kolmas komeana äärivasemmistossa. (Hypin ilosta.)


Täyttäminen oli tosi hauskaa, ja ensi kerralla kokeilen kyllä jotain mielenkiintoisempia täytteitä! Mietin jopa suomalaista joulu-versiota (puuroriisiä ja mausteeksi sokeria ja kanelia), mutten tiedä voiko tuota Nori-levyä korvata millään kotimaisella.


Epäreilua tässä on se, että Mikke onnistui heti aluksi rullauksessa, ja teki ihan täydellisen sushi-rullan. Hän saikin sitten rullata sen viimeisenkin, kun en enää itse kehdannut jälkeen päin muotoilla omiani. 


Hyvää oli, näyttää kivoilta, eikä maksa paljon. Tä on seuraava party-ruoka, jota tarjoilen. Kokeilkaa toki!

Ei kommentteja: