1. Varaa majoitus ajoissa. - Mahtaakohan ainoatakaan vaapata sviittiä löytyä 30 km:n säteellä Wiesnistä? Epäilen vahvasti. Puhumattakaan niistä lukuisista hostelleista yms yms. Paras ratkaisu on hankkia paikallinen kaveri, jonka luona voi punkata, ja joka tulee oppaaksi festivaali alueelle. Potentiaaliset isänäät ja emännät voit löytää osoitteesta www.couchsurfing.org
2. Kulje massan mukana. - Alueelle sunnatessa on vaikea eksyä kun sadat ja tuhannet ihmiset kulkevat lederhoseneissaan ja dirndeleissään kohti Wiesniä. Festivaalien avajaispäivänä jopa paikallisjunan kovaäänisistä kuulutettiin, millä pysäkillä pitää nousta pois, jos haluaa olutteltoille. Aseman nimi on muuten Hackerbrücke.
3. Varaa mukaan käteistä. - Visa ei Oktoberfestillä vingu. Kaikki rahaliikenne hoidetaan käteisellä. Suotavaa on varata mukaan vähintään 50€ per päivä. Hinnoista lisää alempana. Jos aiot juoda paljon olutta, on kätevää varata mukaan erityisesti 10 euron seteleitä.
4. Pidä rahoistasi/tavaroistasi huolta. - Ehkä eka asia mikä opetetaan kun lähdet ihmispaljouden keskelle, mutta kerrataan tämäkin nyt vielä. Miehet voivat kätevästi siirtää lompakon takataskusta povariin, naisille suosittelen pientä olkalaukkua. Dirndlistä löytyy myös kätevä tasku essun alta, mutta sinnekin on mahdollista kadota.
Eräs nimeltämainitsematon henkilö kiinnitti kotiavaimensa eräänlaisella klipsillä alushousuihinsa - pysyivät tallessa. Kännykän mukaan ottoa kannattaa harkita.
5. Ota mukaasi nämä: - Käteistä rahaa, kamera. Siinäpä oikeastaan ne tärkeimmät. Jos jollain ystävälläsi on kamera, pärjäät pelkällä hynällä. Vaihtoehtoisesti voit kantaa mukanasi: sateenvarjoa, kännykkää, avaimia, passia (muuta laillista henkilökorttia iän tarkastamista varten, jos näytätä nuorelta ja hlauat ryypätä. Huom Saksassa alkoholin ostoikäraja on 16-v.), lämmintätakkia.
Mitä vähemmän tavaraa on mukana sitä huolettomampi ja hauskempi päivästä/päivistä tulee.
6. Tivolin laitteet. - Jos olet hurjapää, niin tämä on taivas. Itse kokeilin vain kolme laitetta, joista yksi maailmanpyörä ja olin oikeastaan saanut tarpeeksi. Laitteet liikkuvat sataansuntaan ja menevät pääalaspäin ja oikeat ihmiset säikyttelevät kummitusjunassa. Jokaiselle jotain - ihan oikeasti. Vanhin laite on liukumäki, jonka huipulle päästään "liukuhihnaa" pitkin. Todellinen miehen mitta - kuka pysyy pystyssä? Naureskeltiin vartin verran onnettomia yrittäjiä.
Löytyy muös karuselleja, vuoristoratoje, niitä kummitusjunia ja vaikka mitä. Hyvän määrän rahaa sinnekin saa varmasti tuhlattua, suosittelen silti!
Paras! |
7. Mitäs tuliaisiksi? - Perus kortit ja magneetit löytyvät helposti, mukeja ja laukkuja on myös riittämiin. Päätin noin 30 sek alueelle astumisen jälkeen haluavani "oktoberfest survivor" -paidan, ja sitä saatiinkin hetken aikaa metsästää. Löytyi kuitenkin, eikä hintakaan (14€) oikeastaan kirpaissut.
Perinteisiä tuliaisia ovat myös sydämenmuotoiset, koristellut piparkakut, joissa lukee erinäisiä tervehdyksiä. Kotiin vein yhden ja Mikaelille toin toisen. "I mog di" on siis bayerin murteella "minä pidän sinusta/ minä rakastan sinua".
8. Mistä ruokaa? - Mistä vain. Löytyi perunakojuja, karkkikojuja, lihakojuja, snägärintyyppisiä kojuja, hattaraa, pullaa ja vaikka mitä muuta. Corinnan kanssa syötiin puoliksi puolen metrin wursti, hinta taisi liikkua kolmen euron kieppeillä.
Myös olutteltoista on mahdollista tilata perinteistä bayerilaista ruokaa, mutten kyllä itse lähtisi syömään samassa pöydässä jossa muuta tanssivat villisti. Jos on erikseen varannut pöydän niin mikäs siinä sitten. Paikalta löytyi myös "härkä teltta", josta pitäisi saada härkää ja "villisika talo", jossa ilmeisesti tarjoillaan villisikaa. Miehisten miesten maa.
9. Mitäs, jos en tykkää oluesta? - Nos problemos, Oktoberfest on todella koko kansan juhla. Kojuissa myydän vettä ja limsoja pulloissa, joiden mukana saa muovitetun "panttilapun". Kun palautat pullon ja panttilapun siihen kojuun, josta pullon ostit, saat euron takaisin. Kätevä tapa vähentää jaloissa pyörivien pullojen määrää.
Alueelta löytyy myös pieniä "drinkkipaviljonkeja", joista voi tilata shotteja ja drinkkejä. Siideriä ei taida kyllä saada mistään.
Oluttelttojen seasta löytyy myös yksi viiniteltta sekä viiniterassi, jossa on mahdollista nauttia saksassa tuotettuja puna- ja valkoviinejä. Skumppaa taitaa myös olla listalla. Siitä lisää ensi vuonna.
10. Nyt telttaan! - Jos teitä on monta (= >4) tai olet mies, niin se klo 7 aamulla alkava odotus teltan edessä ei ole huono idea. Teltat aukeavat siis klo 11. Miesporukalla on mahdotonta löytää edes puolikasta penkin pätkää iltapäivästä. Kahdelle korealle neitoselle löytyy sen sijaan aina tilaa. Hetken aikaa joudutte ehkä etsimään, mutta paikka löytyy kuitenkin. Telttoihin ei yleensä ole sisäänpääsymaksua, mutta jos ihmisiä on liikaa, saattavat järjestysmiehet jättää teidät ulkopuolelle.
Pöytien varaaminen teltasta on mahdollista, mutta hinnasta tai jonoista ei ole kyllä mitään hajua. Lupaan selvittää, jos jotakuta kiinnostaa.
"Biergarteneihin" eli telttojen terasseille on helpompi päästä - mutta eihän se ole yhtään sama juttu.
11. Pöydässä - mistä olutta? - Jokaiselle pöydälle on määrätty tarjoilija, joka saattaa perinteestä poiketen olla myös mies - älä hämmenny. Erillistä tilausta ei tarvitse tehdä, vaan tarjoilija kantaa täyttä sylillistä kolpakoita pöydästä pöytään ja myy niitä sitä mukaa kun ihmiset haluavat ostaa. Vajaita sylillisiä ei tunneta. Ruoan tilaus täytyy hoitaa erikseen, mutta helpommalla pääset, jos syöt kotona.
12. Mitäs teltassa sitten tekis? - Tutustu pöytäseurueeseesi, saatat hämmentyä. Minä muun muassa lailoin Queenin "We are the Champions" -kappaletta Alaskalaisen palomiehen kanssa. True story. Saksan kielen taidosta on hyötyä, mutta kyllä sillä englannillakin pärjää.
Seurapeleille ei juurikaan ole tilaa, vaan pöydät toimivat lähinnä minimaalisina tanssilavoina. Soitto soi ja laulu raikaa ja olut virtaa ja rauha maassa. Viisi tuntia vierähtää yllättävän äkkiä.
13. Pukeutuminen - Useimmilla naisilla on Dirndl ja miehillä Lederhosenit, mutta et varmasti saa turpaasi vaikka kulkisit pilkkihaalareissa. Piikkikorkoja en itse laittaisi, vaikka niitäkin ihmekyllä näkyi. Maasto ei ole tasainen, mutta kuitenkin kivinen - mudasta ei ole huolta.
Hintoja:
Sisäänpääsy - ilmainen
maailmanpyörä (5 kierrosta) - 6e
laitteet yleisesti - 4e - 9e (aikuisille) 2e - 7e (lapsille)
0,5l limsa - n.3e, josta palautuksen yhteydessä 1e takaisin
wursti/pikkusuolainen - n. 4e
litra olutta - 9,2e - 9,8e (HUOM olet tollo, jos et maksa sitä muutamaa kymmentä senttiä tippiä)=10e
Pöydässä tuoppeja siis 100e:n edestä... |
tulais"sydän" - 5e ja siitä ylöspäin
Muuta kysyttävää?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti